14 Nisan 2012 Cumartesi

KAŞARLI BALIK


haftasonu demek.. balık günü demek.. :)
4 kişilik yemek için
malzemeler:
1 kilo somon / levrek / çipura gibi fırın balığı
4 adet orta boy domates
2 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
soğanlar ince ince doğranıp iki kaşık sıvıyağda çevrilir. içine ince doğranmış yeşil bibeler ve rendelenmiş domatesler eklenip sarımsak da doğranarak iyice kaynayınca ocaktan alınır. fırın kabına bir kepçe kadar koyulan sosun üzerine fileto şeklinde hazırlanmış ve tuzlanmış balıklar dizilip kalan sos üzerine yayılır. 180 derece fırında üzerleri biraz kızaracak kadar pişirilir ve fırından çıkarılmadan iki dakika önce kaşar peynirleri üzerine serilir. sıcak servis yapılır. afiyet olsun :)

8 Nisan 2012 Pazar

KAĞIT BAKLAVASI


malzemeler:
yarım çay bardağı eritilmiş tereyağ
yarım çay bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
çok az tuz
1 paket kabartma tozu (üzerine biraz limonsuyu damlatılarak)
un
içine:
öğütülmüş fındık ya da cevizşerbeti:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
üzerine:
eritilmiş tereyağ ve sıvıyağ

malzemeleri karıştırıp hamur iyice özleşene kadar yoğuruyoruz. altı bezeye ayırıp üzerine nemli bir bez örterek bir saat kadar dinlenmeye bırakyoruz. bu arada 2 su bardağı şeker 2 su bardağı su ile şerbet hazırlayıp kenara alıyoruz. fotoğraflarda görüldüğü gibi dinlenmiş hamurları oklava yardımıyla takriben bir metre çapında açabildiğimiz kadar büyük ve ince bir şekilde açıyoruz.


 son hamlede oklavaya sarılı bıraktığımız baklava yufkasını büzerek büyükçe bir kağıdın üzerinde büzülmüş katlarını bozmadan, oklavayı çevirerek çıkarıyoruz. aynı işlemi ikinci hamur bezesine de uygulayıp bu iki yufkayı, ilk yaptığımız kağıttakini ikincinin üzerine kaydırmak suretiyle birbirinin üzerine koyup fındık ya da ceviz kırıklarını en üstteki katın her tarafına serpiştiriyoruz. kağıdın iki uzun ucundan kaldırarak çift taraflı rulo yaparak ortada buluşturup birleşim yeri altta kalacak şekilde bırakıyoruz. 3 er santim genişliğinde keserek yine kat yerleri alta gelecek şekilde fırın tepsisine alıyoruz. üzerlerine eritilmiş tereyağ sürerek 170 derece fırında pişiriyoruz. ılınmış baklavaların üzerine ılık şerbet dökerek servis yapıyoruz. afiyet olsun :)