26 Nisan 2011 Salı

MAYONEZ

ilk tarifim geldi :) ev usûlü mayonez ile karşınızdayım. başlangıç için enteresan bi tarif değil mi? yok ama öyle değil. açılış için benle özdeşleşen bi tarif olsun istedim. evden uzak olduğunda "gelsen de bi mayonez yapsan" , evde olduğunda da "hadi üşenme de bi mayonez çırpıver"lerle sürekli muhattap olan kişinin başka bir tarifle açılış yapması enteresan olurdu doğrusu.
bir de mayonezin bende özel bi yeri vardır. mayonez benim çocukluğumdur. teyzem, biz çocukken dilim dilim ekmeklere mayonez sürer, turşudan gözlerini, havuçtan ağzını, maydanozlardan saçlarını yapardı :) bayıla bayıla yerdik sonra hoop sokağa :)
neyse korkmayın her zaman bu kadar çok konuşmicam. bu başlangıç için olsun ;) hadi bismillah!

MAYONEZ
2 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
2 su bardağı su
2 yumurta sarısı
1,5 su bardağı sıvıyağ
bir diş sarımsak, çeyrek dilim limon suyu, tuz
yaklaşık 2 su bardağı süzme yoğurt

nişasta su ile tamamen katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirilir. bir kaba alınıp karıştıralak soğutulur. yumurta sarıları, limonsuyu, tuz, dövülmüş sarımsak eklenir ve mütemadiyen çırpmaya devam edilir. mutfak robotu ya da ayaklı mikser gibi bişey kullanılsa çok daha iyi olur zira yaklaşık yarım saat boyunca hiç durmadan ve aynı yönde çırpılması gerekiyor. beş dakika çırpılan yumurtalı harca çay kaşığı eşliğinde sıvıyağ damla damla eklenir. bu noktada dikkatinizi celbetmek isterim damla damla eklenmesi bir püf noktasıdır. içine boca edilirse ne kadar çırparsanız çırpın ağır bir sıvıyağ kokusundan kurtulamazsınız. onbeş dakika boyunca sıvıyağı yavaş yavaş yedire yedire ekliyoruz. en son yoğurdunu da katıp mikseri kapatabilirsiniz. bi müddet sessizliğin huzurunu yaşayın :) yoğurt için tavsiyem azar azar ekleyip tadına bakmanız.kahvaltı için harika bi lezzet.. tavsiyemdir..
ee ne demiş ünlü türk büyüğü cazibe.. nuş olsun  :)

2 yorum:

  1. ya şimdi mesela ben buna heveslendim. ama sanki bunu yapması çok zormuş da ben yapamazmışım gibi geldi. hazır mayonezden öne çıkan tarafı ne oluyor canım bunun?

    YanıtlaSil
  2. hiç zor değil.. sadece püf noktaları var. biri sıvıyağı çok yavaş eklemek diğeri de uzun süre çırpmak. hazır mayonezden farkı da yoğurdu sebebiyle seyreltilmiş olması. mesela rus salatası yaparken hazır mayonezi yoğurtla karıştırıyosun ama bunda öyle bi durum sözkonusu değil.zaten yoğurdu içinde.. onun dışında evde yapılmış, katkısız ve tamamen doğal olması tercih sebebi.. çocuklar için de gönül rahatlığı ile kullanılabilir olması cabası..

    YanıtlaSil