1 kg un
2 yumurta
iki fiske tuz
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı su
açmak için nişasta
içine ceviz ya da fındık
4 su bardağı su
5 su bardağı şeker
bir dilim limon
un bir kaba alınıp ortası havuz gibi açılarak malzemeler içine koyulur ve iyice yoğrularak ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlanır. ne kadar çok yoğrulursa o kadar güzel bir hamur olur ve kolay açılır. bir saat kadar üzerine nemli bir bez örterek bekletilir. dinlendikten sonra bezelere ayrılır. baklava hamuru gibi incecik hamur açılır. bu tabir sizi korkutmasın bol nişasta kullanınca süper kolay açılıyor. hatta bıraksan kendiliğinden açılıyor :)
dört parmak genişliğinde katlar olacak şekilde üstüste bırakarak bir yufkayı yarısına kadar masanın üzerinde önlü arkalı katlıyoruz. ara katına üçer parmak aralıklarla yarım cevizleri (ben fındık kullandım) yerleştirip kalan yufkayı da yine aynı şekilde üzerine katlamaya devam ediyoruz. tüm katları bitince ceviz olmayan aralarından büzülerek şekil verilir. büzülen yerlerinden iyice sıkıştırılıp bıçakla kesilir ve çoook kızgın sıvıyağda kızartılır. biz daha hafif olur mu diye bir kısmını da fırında kızarttık ama kesinlikle yağda kızarmış halini tercih ve tavsiye ediyorum. tahmin edildiği gibi çok yağ çekmiyor. yağdan çıkarılan tatlılar hemen şerbetin içine atılır. şerbeti oldukça soğuk olacak. bir gün önceden yapılıp dolaba da koyulabilir. tatlılarınız servisi hazır.. afiyet olsun :)
dört parmak genişliğinde katlar olacak şekilde üstüste bırakarak bir yufkayı yarısına kadar masanın üzerinde önlü arkalı katlıyoruz. ara katına üçer parmak aralıklarla yarım cevizleri (ben fındık kullandım) yerleştirip kalan yufkayı da yine aynı şekilde üzerine katlamaya devam ediyoruz. tüm katları bitince ceviz olmayan aralarından büzülerek şekil verilir. büzülen yerlerinden iyice sıkıştırılıp bıçakla kesilir ve çoook kızgın sıvıyağda kızartılır. biz daha hafif olur mu diye bir kısmını da fırında kızarttık ama kesinlikle yağda kızarmış halini tercih ve tavsiye ediyorum. tahmin edildiği gibi çok yağ çekmiyor. yağdan çıkarılan tatlılar hemen şerbetin içine atılır. şerbeti oldukça soğuk olacak. bir gün önceden yapılıp dolaba da koyulabilir. tatlılarınız servisi hazır.. afiyet olsun :)
merhaba karakuş tatlınız harika görünüyor.uzun zamandır yapmak istediğim ama tarifine ulaşamadığım ve çoook sevdiğim bir tatlı çeşididir.sizde görünce cesaretlendim:)hamuruna baklava hamuru gibi yağ kullanılmıyor sizin tarifte kızartıldığı içinmi. bir de hamuruna sirke koymayı düşünüyorum.deneyince paylaşırım inşallah.sevgiler.
YanıtlaSil