malzemeler:
yarım çay bardağı eritilmiş tereyağ
yarım çay bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
çok az tuz
1 paket kabartma tozu (üzerine biraz limonsuyu damlatılarak)
un
içine:
öğütülmüş fındık ya da cevizşerbeti:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
üzerine:
eritilmiş tereyağ ve sıvıyağ
malzemeleri karıştırıp hamur iyice özleşene kadar yoğuruyoruz. altı
bezeye ayırıp üzerine nemli bir bez örterek bir saat kadar dinlenmeye
bırakyoruz. bu arada 2 su bardağı şeker 2 su bardağı su ile şerbet
hazırlayıp kenara alıyoruz. fotoğraflarda görüldüğü gibi dinlenmiş
hamurları oklava yardımıyla takriben bir metre çapında açabildiğimiz
kadar büyük ve ince bir şekilde açıyoruz.
son hamlede oklavaya sarılı
bıraktığımız baklava yufkasını büzerek büyükçe bir kağıdın üzerinde
büzülmüş katlarını bozmadan, oklavayı çevirerek çıkarıyoruz. aynı işlemi
ikinci hamur bezesine de uygulayıp bu iki yufkayı, ilk yaptığımız
kağıttakini ikincinin üzerine kaydırmak suretiyle birbirinin üzerine
koyup fındık ya da ceviz kırıklarını en üstteki katın her tarafına
serpiştiriyoruz. kağıdın iki uzun ucundan kaldırarak çift taraflı rulo
yaparak ortada buluşturup birleşim yeri altta kalacak şekilde
bırakıyoruz. 3 er santim genişliğinde keserek yine kat yerleri alta
gelecek şekilde fırın tepsisine alıyoruz. üzerlerine eritilmiş tereyağ
sürerek 170 derece fırında pişiriyoruz. ılınmış baklavaların üzerine
ılık şerbet dökerek servis yapıyoruz. afiyet olsun :)
tatlıyı ramazan için yaptım cok güzel bi tarif tavsiye ederim sayın blog sahibi ramazan menüsü tariflerınızı yada sofralarınızıda görmek isteriz
YanıtlaSil