21 Mart 2016 Pazartesi

KEŞKEK




  • 1,5 su bardağı buğday,
  • 300 gr kuşbaşı doğranmış yağsız et,
  • 7-8 su bardağı sıcak su,
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı toz biber,
  • Tuz,
  • Karabiber.
Buğdayı yıkayıp süzün,
Etle birlikte düdüklü tencereye alın,
Üzerine suyu ekleyin,
Düdüklü tencerenizin ayarına göre (ben 45-50 dk pişiriyorum) etler yumuşayana ve buğdaylar patlayana kadar pişirin,
Tencereyi açıp suyunu süzün,
Etleri ve buğdayı bir tencereye alıp üzerine 2 bardak süzdüğünüz sudan ekleyin,
Kısık ateşte sağlam bir tahta kaşıkla bastıra bastıra sürekli olarak karıştırın (dövün),
Yemek, içinde kaşar varmış gibi sünmeye başlayana kadar aynı şekilde dövmeye devam edin,
İçine tuz ve karabiberini ekleyip karıştırın ve altını kapatın,
Ayrı bir kapta sıvı yağı kızdırıp içine toz biberi ekleyin ve karıştırın, yağ köpürmeye başlayınca ateşten alın, Servis sırasında keşkeğin üzerine gezdirin.
Afiyet olsun :)

NOT:Yöresel yemeklerin zor bir tarafı olsa da pratik hale getirmenin yolları da var. mesela bu yemek ön hazırlıkla ertesi gün devam edilebilecek bir şekilde tamamlanabilir. Örneğin bu yemekte et ve buğdayı bir gün önceden haşlayarak ertesi gün dövebilirsiniz. İşinizi oldukça azaltacaktır. Ayrıca dövme işlemi için patates ezeceği ya da biraz blender kullanarak aynı kıvama ulaşabilirsiniz. Şöyle ki eti ve buğdayı suyla birlikte kaynatıp ezmeye başladığınızda önce biraz kaşıkla karıştırın. Ardından patates ezeceğini ya da blender ile biraz ezin, sonra tekrar karıştırın gibi devam edin işleme. Çünkü keşkeğin hem ezilip hem de karışması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder